Gulasz wegetariański

Gulasz wegetariański
Gulasz wegetariański

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1/2 papryki żółtej, czerwonej i zielonej
  • 1/2 dyni piżmowej
  • 1 marchewka
  • 500g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g ciecierzycy w słoiku
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • po 1 łyżeczce: ziół prowansalskich, oregano, bazylii
  • 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Sposób przygotowania

Cukinię, bakłażana, papryki, dynię myjemy i osuszamy. Dynię, bakłażana, marchewkę obieramy i kroimy w większą kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebule pokrojone w kosteczkę, dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wrzucamy marchewkę i przez chwilę podsmażamy. Dodajemy papryki, bakłażana, dynię i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Wsypujemy przyprawy, podlewamy bulionem i dusimy około 15 minut. Na końcu dodajemy cieciorkę i mleczko kokosowe. Gulasz wegetariański możemy podawać z kopytkami lub z ryżem posypane natką pietruszki lub kolendrą.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram