
Składniki
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1/2 papryki żółtej, czerwonej i zielonej
- 1/2 dyni piżmowej
- 1 marchewka
- 500g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 400 g ciecierzycy w słoiku
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- po 1 łyżeczce: ziół prowansalskich, oregano, bazylii
- 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oliwy
- 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Sposób przygotowania
Cukinię, bakłażana, papryki, dynię myjemy i osuszamy. Dynię, bakłażana, marchewkę obieramy i kroimy w większą kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebule pokrojone w kosteczkę, dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wrzucamy marchewkę i przez chwilę podsmażamy. Dodajemy papryki, bakłażana, dynię i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Wsypujemy przyprawy, podlewamy bulionem i dusimy około 15 minut. Na końcu dodajemy cieciorkę i mleczko kokosowe. Gulasz wegetariański możemy podawać z kopytkami lub z ryżem posypane natką pietruszki lub kolendrą.