
Składniki
Gołąbki:
- 1 główka włoskiej kapusty
- 1 duża cebula
- 100 g ryżu
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 ząbki czosnku
- 500 g pieczarek
- 1 marchewka
- 2 papryki głogowskie
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 /2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- 3/4 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sos:
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz i cukier do smaku
Sposób przygotowania
Z kapusty wycinamy twardy głąb i wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą. Kapustę gotujemy około 10 minut, aż wszystkie liście będziemy mogli zdjąć. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Ryż i kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę, czosnek, pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę kilka minut, dodajemy czosnek z pieczarkami. Następnie dodajemy marchewkę z papryką i smażymy kilka minut. Do miski przekładamy wystudzony ryż z kaszą, podsmażone warzywa i jajko. Dodajemy przyprawy, pokrojoną natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz zawijamy w przestudzone liście kapusty. Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty. Układamy uformowane gołąbki, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości około 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. W garnku podgrzewamy passatę pomidorową, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. Gołąbki podajemy z ugotowanymi ziemniakami, polewamy sosem pomidorowym.