Gołąbki z włoskiej kapusty w sosie pomidorowym

Gołąbki z włoskiej kapusty w sosie pomidorowym
Gołąbki z włoskiej kapusty w sosie pomidorowym

Składniki

Gołąbki:

  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 100 g ryżu
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 2 papryki głogowskie
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 /2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sos:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób przygotowania

Z kapusty wycinamy twardy głąb i wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą. Kapustę gotujemy około 10 minut, aż wszystkie liście będziemy mogli zdjąć. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Ryż i kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę, czosnek, pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę kilka minut, dodajemy czosnek z pieczarkami. Następnie dodajemy marchewkę z papryką i smażymy kilka minut. Do miski przekładamy wystudzony ryż z kaszą, podsmażone warzywa i jajko. Dodajemy przyprawy, pokrojoną natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz zawijamy w przestudzone liście kapusty. Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty. Układamy uformowane gołąbki, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości około 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. W garnku podgrzewamy passatę pomidorową, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. Gołąbki podajemy z ugotowanymi ziemniakami, polewamy sosem pomidorowym.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram