Składniki
- 4 czerwone papryki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 100 g kaszy gryczanej prażonej
- 1 mała cukinia
- 200 g pieczarek
- 1 marchewka
- kawałek pora
- 1 tofu wędzone
- 2-3 łyżki sera parmezan
- po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku
- 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
- po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebule oraz pora pokrojone w kostkę. Chwilę smażymy i dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku. Pieczarki obieramy , kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Smażymy kilka minut i dodajemy startą marchewkę. Na końcu dodajemy cukinię pokrojoną w małą kostkę oraz przyprawy. Tofu kroimy w kostkę i dorzucamy do warzyw. Wszystko razem smażymy na małym ogniu około 15 minut. Dodajemy ugotowaną kaszę oraz pokrojoną zieleninę. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Każdą paprykę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy górną część z każdej papryki i wypełniamy farszem. Posypujemy startym serem i przykrywamy odciętą częścią papryki. Układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 50 minut.