Faszerowane papryki

Faszerowane papryki
Faszerowane papryki

Składniki

  • 4 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g kaszy gryczanej prażonej
  • 1 mała cukinia
  • 200 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • kawałek pora
  • 1 tofu wędzone
  • 2-3 łyżki sera parmezan
  • po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebule oraz pora pokrojone w kostkę. Chwilę smażymy i dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku. Pieczarki obieramy , kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Smażymy kilka minut i dodajemy startą marchewkę. Na końcu dodajemy cukinię pokrojoną w małą kostkę oraz przyprawy. Tofu kroimy w kostkę i dorzucamy do warzyw. Wszystko razem smażymy na małym ogniu około 15 minut. Dodajemy ugotowaną kaszę oraz pokrojoną zieleninę. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Każdą paprykę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy górną część z każdej papryki i wypełniamy farszem. Posypujemy startym serem i przykrywamy odciętą częścią papryki. Układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 50 minut.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram