
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 kg pieczarek
- kilka łyżek oleju do smażenia
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz
- bułka tarta
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy farsz, obieramy pieczarki i drobno kroimy, cebulę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę , gdy zacznie się rumienić dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki . Smażymy do momentu odparowania wody , doprawiamy do smaku solą , pieprzem i sosem sojowym. Gdy farsz wystygnie dodajemy natkę pietruszki. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki i jajko. Wyrabiamy ciasto jeżeli lepi się do rąk podsypujemy jeszcze odrobinę mąki. Wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, formujemy wałek i dzielimy go na części. Wyrabiamy podłużny placek, na środek nakładamy 2 łyżeczki farszu i dokładnie sklejamy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Dewolaje podajemy z młodą zasmażana kapustą lub z surówką z kiszonej kapusty.