Dewolaje wegetariańskie

Dewolaje wegetariańskie
Dewolaje wegetariańskie

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 kg pieczarek
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz
  • bułka tarta

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy farsz, obieramy pieczarki i drobno kroimy, cebulę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę , gdy zacznie się rumienić dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki . Smażymy do momentu odparowania wody , doprawiamy do smaku solą , pieprzem i sosem sojowym. Gdy farsz wystygnie dodajemy natkę pietruszki. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki i jajko. Wyrabiamy ciasto jeżeli lepi się do rąk podsypujemy jeszcze odrobinę mąki. Wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, formujemy wałek i dzielimy go na części. Wyrabiamy podłużny placek, na środek nakładamy 2 łyżeczki farszu i dokładnie sklejamy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Dewolaje podajemy z młodą zasmażana kapustą lub z surówką z kiszonej kapusty.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram