Curry z cukinią, batatem i bakłażanem

Składniki

  • 1 duży batat
  • 1 średnia cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • kawałek świeżego imbiru
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 duże pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • po 1 łyżeczce kurkumy ,curry i ostrej pasty paprykowej
  • natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obieramy, pomidory parzymy wrzątkiem. Obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Batata i bakłażana obieramy, kroimy w grubą kostkę. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy, usuwamy końcówki i również kroimy w grubą kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę przez kilka minut. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir i przyprawy. Wrzucamy batata i smażymy około pięć minut. Dodajemy papryki, cukinię, pomidory, bakłażana i wszystko razem smażymy przez około 10 minut. Wlewamy mleczko kokosowe i dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw. Curry podajemy z ryżem, posypane natką pietruszki.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram