Składniki
- 1 duży batat
- 1 średnia cukinia
- 1 bakłażan
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- po 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
- kawałek świeżego imbiru
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 duże pomidory
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- po 1 łyżeczce kurkumy ,curry i ostrej pasty paprykowej
- natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obieramy, pomidory parzymy wrzątkiem. Obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Batata i bakłażana obieramy, kroimy w grubą kostkę. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy, usuwamy końcówki i również kroimy w grubą kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę przez kilka minut. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir i przyprawy. Wrzucamy batata i smażymy około pięć minut. Dodajemy papryki, cukinię, pomidory, bakłażana i wszystko razem smażymy przez około 10 minut. Wlewamy mleczko kokosowe i dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw. Curry podajemy z ryżem, posypane natką pietruszki.