
Składniki
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe bataty
- 1 słoik ugotowanej ciecierzycy (400g)
- 120 g szpinaku
- 3/4 szklanki mleczka kokosowego
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru
- sól i pieprz do smaku
- ryż do podania
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek, bataty obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę smażymy. Wrzucamy bataty, dodajemy przyprawy i smażymy około 3-4 minuty. Następnie dodajemy bulion, mleczko kokosowe i ciecierzycę (wraz z zalewą). Wszystko razem gotujemy przez około 10-15 minut do miękkości batatów, na końcu dodajemy szpinak. Curry podajemy z ryżem.