Curry z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym

Curry z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym
Curry z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym

Składniki

  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe bataty
  • 1 słoik ugotowanej ciecierzycy (400g)
  • 120 g szpinaku
  • 3/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • ryż do podania

Sposób przygotowania

Cebulę, czosnek, bataty obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę smażymy. Wrzucamy bataty, dodajemy przyprawy i smażymy około 3-4 minuty. Następnie dodajemy bulion, mleczko kokosowe i ciecierzycę (wraz z zalewą). Wszystko razem gotujemy przez około 10-15 minut do miękkości batatów, na końcu dodajemy szpinak. Curry podajemy z ryżem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram