Brukselka z tofu

Składniki

  • 400 g brukselki
  • 180 g tofu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania

W garnku gotujemy wodę za szczyptą soli i cukru, wrzucamy wypłukaną brukselkę. Gotujemy około 8 minut, odcedzamy, większe kroimy na pół. Tofu kroimy na kawałki, odsączamy z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy1 łyżkę oliwy, dodajemy tofu i smażymy aż będzie złociste i chrupiące z każdej strony około 8 minut. Następnie zdejmujemy tofu z patelni i odkładamy na bok. Na tej samej patelni z 1 łyżką oliwy smażymy brukselkę 7 minut. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i chwilę wszystko smażymy. Do brukselki dodajemy tofu, sos sojowy, syrop klonowy i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i smażymy przez 2 minuty, aby smaki się połączyły. Na koniec danie posypujemy sezamem. Brukselkę z tofu możemy podawać samodzielnie lub z dodatkiem ryżu, kaszy czy makaronu.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram