Składniki
- 400 g brukselki
- 180 g tofu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- sezam do posypania
Sposób przygotowania
W garnku gotujemy wodę za szczyptą soli i cukru, wrzucamy wypłukaną brukselkę. Gotujemy około 8 minut, odcedzamy, większe kroimy na pół. Tofu kroimy na kawałki, odsączamy z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy1 łyżkę oliwy, dodajemy tofu i smażymy aż będzie złociste i chrupiące z każdej strony około 8 minut. Następnie zdejmujemy tofu z patelni i odkładamy na bok. Na tej samej patelni z 1 łyżką oliwy smażymy brukselkę 7 minut. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i chwilę wszystko smażymy. Do brukselki dodajemy tofu, sos sojowy, syrop klonowy i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i smażymy przez 2 minuty, aby smaki się połączyły. Na koniec danie posypujemy sezamem. Brukselkę z tofu możemy podawać samodzielnie lub z dodatkiem ryżu, kaszy czy makaronu.