
Składniki
- 2 duże pęczki botwinki
- 6 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- kawałek pora
- 1 pęczek włoszczyzny
- około 3 łyżek soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 i 1/2 l wody
- 4 łyżki śmietany
Sposób przygotowania
Włoszczyznę i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę, por w plastry. Podsmażamy w garnku na maśle i oliwie przez kilka minut. Następnie dodajemy włoszczyznę z ziemniakami i smażymy około 5 minut. W międzyczasie przygotowujemy botwinkę, łodygi i liście bardzo dokładnie płuczemy. Kroimy na mniejsze kawałki a buraczki obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Botwinkę i buraczki dodajemy do warzyw, zalewamy wodą. Dodajemy sól i pieprz, gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. Wlewamy sok z cytryny, mieszamy. Dodajemy zahartowaną śmietanę i chwilkę gotujemy. Na samym końcu dodajemy pokrojony koperek. Botwinkę podajemy z ugotowanymi jajkami na twardo.