Botwinka

Botwinka
Botwinka

Składniki

  • 2 duże pęczki botwinki
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • około 3 łyżek soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 i 1/2 l wody
  • 4 łyżki śmietany

Sposób przygotowania

Włoszczyznę i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę, por w plastry. Podsmażamy w garnku na maśle i oliwie przez kilka minut. Następnie dodajemy włoszczyznę z ziemniakami i smażymy około 5 minut. W międzyczasie przygotowujemy botwinkę, łodygi i liście bardzo dokładnie płuczemy. Kroimy na mniejsze kawałki a buraczki obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Botwinkę i buraczki dodajemy do warzyw, zalewamy wodą. Dodajemy sól i pieprz, gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. Wlewamy sok z cytryny, mieszamy. Dodajemy zahartowaną śmietanę i chwilkę gotujemy. Na samym końcu dodajemy pokrojony koperek. Botwinkę podajemy z ugotowanymi jajkami na twardo.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram