
Składniki
- 3 średnie cukinie
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 2 duże pomidory
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 czubata łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 opakowanie wędzonego tofu
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 5 suszonych śliwek
- 5 suszonych pomidorów
Sposób przygotowania
Tofu kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki. Polewamy sosem sojowym i odstawiamy na 15 minut. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, chwilę smażymy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na grubych oczkach tarki. Z umytej cukinii usuwamy gniazda nasienne, trzemy na grubych oczkach tarki. Cukinię i marchewkę wrzucamy do cebuli. Pomidory parzymy, usuwamy skórę, kroimy w grubą kostkę. Dorzucamy do warzyw, dodajemy pokrojone śliwki i suszone pomidory oraz przyprawy. Dolewamy wodę i całość dusimy do miękkości. W międzyczasie podsmażamy tofu na suchej patelni przez kilka minut. Dodajemy do warzyw, wlewamy przecier pomidorowy, chwilę gotujemy. Bigos dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.