Bigos z cukinii i tofu

Bigos z cukinii i tofu
Bigos z cukinii i tofu

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 duże pomidory
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 opakowanie wędzonego tofu
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 5 suszonych śliwek
  • 5 suszonych pomidorów

Sposób przygotowania

Tofu kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki. Polewamy sosem sojowym i odstawiamy na 15 minut. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, chwilę smażymy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na grubych oczkach tarki. Z umytej cukinii usuwamy gniazda nasienne, trzemy na grubych oczkach tarki. Cukinię i marchewkę wrzucamy do cebuli. Pomidory parzymy, usuwamy skórę, kroimy w grubą kostkę. Dorzucamy do warzyw, dodajemy pokrojone śliwki i suszone pomidory oraz przyprawy. Dolewamy wodę i całość dusimy do miękkości. W międzyczasie podsmażamy tofu na suchej patelni przez kilka minut. Dodajemy do warzyw, wlewamy przecier pomidorowy, chwilę gotujemy. Bigos dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram