Bigos z brukselki

Składniki

  • 1/2 kg brukselki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ser tofu
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • około 2 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Sposób przygotowania

Brukselkę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku podgrzewamy olej z suszonych pomidorów i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i brukselkę. Chwilę całość smażymy cały czas mieszając. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę, przecier pomidorowy i przyprawy. Dolewamy wodę i dusimy na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie ser tofu kroimy w dużą kostkę. Mieszamy z sosem sojowym i odstawiamy na kilka minut. Na suchej patelni podsmażamy ser tofu około pięć minut. Przekładamy do bigosu, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Bigos z brukselki podajemy z pieczywem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram