Składniki
- 1/2 kg brukselki
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- ser tofu
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- około 2 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
Sposób przygotowania
Brukselkę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku podgrzewamy olej z suszonych pomidorów i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i brukselkę. Chwilę całość smażymy cały czas mieszając. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę, przecier pomidorowy i przyprawy. Dolewamy wodę i dusimy na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie ser tofu kroimy w dużą kostkę. Mieszamy z sosem sojowym i odstawiamy na kilka minut. Na suchej patelni podsmażamy ser tofu około pięć minut. Przekładamy do bigosu, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Bigos z brukselki podajemy z pieczywem.