Bigos wegetariański

Bigos wegetariański
Bigos wegetariański

Składniki

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 20 suszonych śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania

Grzyby myjemy, zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Przecedzamy na sitku (wodę zostawiamy), kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W dużym garnku rozpuszczamy masło i olej, podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy grzyby i smażymy razem około 5 minut. Dodajemy kapustę, resztę składników i wlewamy tyle wody (wykorzystujemy wodę po grzybach), żeby kapusta była cała przykryta. Bigos gotujemy na małym ogniu około 2 godzin . Na koniec ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Udostępnij:

Komentarzy: 2

  1. 12 lutego, 2024 / 4:46 pm

    To jest blog, który trzyma wysoki poziom! Znajduję tutaj różnorodne treści, z których wynoszę wiele cennych informacji. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych miejsc w sieci – świetnie się go czyta i zawsze się czegoś nowego dowiaduję!

    • Koperkova
      Autor
      16 lutego, 2024 / 9:44 am

      Bardzo dziękuję za takie miłe słowa jest mi bardzo miło pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram