
Składniki
- 2 kg kapusty kiszonej
- 20 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 20 suszonych śliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania
Grzyby myjemy, zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Przecedzamy na sitku (wodę zostawiamy), kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W dużym garnku rozpuszczamy masło i olej, podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy grzyby i smażymy razem około 5 minut. Dodajemy kapustę, resztę składników i wlewamy tyle wody (wykorzystujemy wodę po grzybach), żeby kapusta była cała przykryta. Bigos gotujemy na małym ogniu około 2 godzin . Na koniec ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
To jest blog, który trzyma wysoki poziom! Znajduję tutaj różnorodne treści, z których wynoszę wiele cennych informacji. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych miejsc w sieci – świetnie się go czyta i zawsze się czegoś nowego dowiaduję!
Autor
Bardzo dziękuję za takie miłe słowa jest mi bardzo miło pozdrawiam serdecznie.