Składniki
- 1,2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 cebula
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- kilka gałązek świeżego tymianku
Sposób przygotowania
Ziemniaki i cebulę trzemy na bardzo drobnych oczkach tarki. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy( oprócz gałązek tymianku ), 4 łyżki oleju, jogurt naturalny, jajko i mąkę. Masę dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę polewamy 1 łyżką oleju, posypujemy gałązkami tymianku. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopni C przez 1h i 15minut do zrumienienia. Podajemy z dowolną surówką np. z kiszonej kapusty.