Babka ziemniaczana

Składniki

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Sposób przygotowania

Ziemniaki i cebulę trzemy na bardzo drobnych oczkach tarki. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy( oprócz gałązek tymianku ), 4 łyżki oleju, jogurt naturalny, jajko i mąkę. Masę dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę polewamy 1 łyżką oleju, posypujemy gałązkami tymianku. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopni C przez 1h i 15minut do zrumienienia. Podajemy z dowolną surówką np. z kiszonej kapusty.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram