
Składniki
- 300 g wędzonego tofu
- 1 mała cebula posiekana
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
- bułka tarta do obtoczenia
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 1 łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania
Tofu rozgniatamy za pomocą dłoni. Dodajemy masło orzechowe, cebulę, sos sojowy, musztardę, przyprawy i płatki owsiane. Całość dokładnie mieszamy, formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Możemy podawać z sosem pieczarkowym i kluskami na parze lub z makaronem.